Spis opp maten!

Mat er mat tenker du kanskje og funderer ikke noe særlig over hverken hvorfor maten ble som den ble eller opprinnelsen til at matretten ble så innmari god. Jeg pleier ikke å gå så i dybden på hver matrett jeg lager men denne gang fikk jeg meg til å tenke litt over at akkurat denne middagen, den er et godt eksempel på at konseptet #spisoppmaten har noe for seg.

Kremet pasta, det er jo så godt! Ja, det er kjempegodt. Selv med ingredienser som gikk ut på dato i mars i fjor og med en saus fra fryseren som også ble laget i fjor men når? Jeg glemte å merke boksen da jeg la den i fryseren og hadde Mattilsynet kommet hit nå hadde kjøkkenet blitt stengt på dagen. Men ettersom dette er et enkeltmannsforetak så slipper jeg unna med manglende merking. 

Jeg har blitt god på å ikke kaste mat. Jeg tråler datodisken hos Coop og Kiwi i jakt på go’biter og jeg finner alltid noe. Noen ganger må jeg dessverre gå forbi da det ikke er plass i den lille fryseren jeg har og det er nesten så det er skamfullt å se hvor mye mat som blir kastet pga. dato. Jeg gjør mitt beste for å spise opp det jeg har og det fører ofte til matretter som for enkelte sikkert kan virke ganske eksprimentielt og vel kreativt. Ei venninne synes feks. jeg har ganske mange sære og rare matvaner men det smaker jo godt! Jeg synes i alle fall det.

Å skulle finne på noe fornuftig og godt å spise hver dag når man er hjemme fra sjøen kan være en skikkelig utfordring. Og når man i tillegg skal lage mat til én, det sier seg selv at det blir rester. Om kremet pasta er så innmari fornuftig og sunt kan nok diskuteres men opprinnelsen til denne fantastisk gode middagen er altså helt i tråd med konseptet #spisoppmaten. Man bruker det man har tilgjengelig. Skal en handle for kun tre uker i tillegg er det greit å huske på at når det er tid for jobb igjen så bør kjøleskapet være tomt og da blir man god på å tenke på hva som passer sammen. Og at kjøleskapet skal tømmes har gjort at jeg nå pleier å smøre noen deilige nistepakker basert på hva som er i kjøleskapet slik at jeg ikke må kaste maten. Det er jo ikke akkurat billig å få seg en enkel sandwich på Gardermoen og ikke er det så godt heller. Ære være nistepakka.

Men tilbake til denne kremete pastaen:

Det hele startet med at jeg fant noe grovkornet pasta penne datert til å måtte spises en eller annen gang i løpet av 2021 i matskuffen. Det var omtrent en porsjon eller to igjen i esken og jeg tenkte at den må jeg få spist opp. Så hva passer til pasta penne? Kanskje jeg har noe saus i fryseren som ble til overs etter noe grilling i fjor sommer? For når man griller tomat, sjalottløk, aromasopp, hvitløk og søtpaprika så blir det alltid litt til overs og da er det jo bare å ta stavmikseren så har man vips! – verdens beste tomatsaus. Så joda, fant en boks fra i fjor som jeg tok opp til tining. 

Og på jakt etter saus dukket pølsene opp. Skikkelige digge pølser fra Toten Kjøtt av typen Spansk Chistorra. Stemplet med siste forbruksdag 23/03/2022. Kjøpt for en billig penge fordi datoen var dårlig. Dårlig dato er ikke ensbetydende med dårlig mat. Så… 

Pasta Penne med grillet tomatsaus og pølser! Høres veldig godt ut ikke sant? Ingen har sagt at man ikke kan skape Hellstrøm-stemning hjemme med enkle midler. Om ikke Michelin-stjernene lyser opp taket over kjøkkenbenken så er det i alle fall nok lys til at man får lagd middag. Kort fortalt: pølsene ble kuttet i biter og frest i panna alene og så lagt til side. Deretter ble det frest aromasopp og løk (det har jeg alltid i kjøleskapet) og til slutt ble alt slengt oppi kjelen med tomatsaus (viktig å få med kraft og fett fra stekingen for smakens skyld, om det er sunt får andre diskutere). Pasta ble kokt og middagen var et faktum. Mett ble jeg også. Om det var mer til overs? 

Det var mer til overs og det ble til en middag til. Men å spise det samme to dager på rad er kjedelig så det blir veldig ofte slik at det som blir spist dag en blir restemiddag på dag tre og det som blir spist dag to blir restemiddag på dag fire. Og noen ganger hopper man over en dag og så kommer man plutselig på at hei!, jeg har jo litt pasta penne med deilig grillet tomatsaus med pølser stående i kjøleskapet! Og ingenting passer bedre på en mandag når man er matlei og trøtt etter helgen.

Så kommer twisten: 

Etter tre døgn i kjøleskap må rester pimpes litt og hva passer vel bedre enn å gjøre det om til en kremet pasta? Et kjapt overblikk i kjøleskapet viste nemlig at der stod det sannelig en uåpnet boks Creme Fraiche som *trommevirvel* gikk ut på dato i mars. Åpne lokket, lukte og smake, ingen fare for liv og helse og dermed var mandagsmiddagen et faktum.

Og med litt persille ser jo alt bra ut – bon apetit.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s