Tomato, tomato!

Jeg er glad i å lage mat. Det er ikke snakk om gastronomiske opplevelser og 3 stjerner fra Michelin på min kjøkkenvegg men det er litt mer enn å røre sammen noe fra Toro. Misforstå meg rett – ikke noe galt med ferdigretter og supper fra Toro men uansett hvor knallhard i argumentasjonen du måtte være: #heimelaga er best.

Tomatsuppe for eksempel. Det er noe jeg vokste opp med – pannekaker og mammas hjemmelagde tomatsuppe. Den oppskrifta har jeg utviklet litt og uten blygsel tør jeg påstå at min variant har blitt ganske så spiselig. Eller jævlig god som det heter. Og ettersom den suppa er så god så er det bare rett og rimelig at jeg deler «oppskriften» med mine trofaste lesere (ironivarsel!). Og bare så det er nevnt – alt er cirka-mål. Eksakt hvor mange liter suppe det blir har jeg aldri målt og vil du lage mer/mindre – host frem mattekunnskapene og bruk penn og papir.

SÅDAN GÅR DE FREM

For det første så er det greit med ei stor stekepanne og en stor kjele. Du starter med stekepanna for oppi den skal det freses følgende:

 • 2 revne gulrøtter (eller hakket)
 • 1 hakket gul løk
 • 1 hakket rød paprika
 • 1 kinesisk hvitløk (eller 2 eller ingen)
 • 1 chilli (husk hansker!)

Freses mykt og på slutten hiver du over en klunk (1 klunk = ca. 2-3 dl) vann for å få frem smaken i kraften. Trekk pannen til side og la den stå der til du trenger den senere. Er du glad i vin så er dette en glimrende anledning til å fylle glasset, feks. en rød sprettlett Pinot Noir, en Rioja (Crianza) eller kanskje en hvit type Chardonnay. Hva vet jeg, drikk det du synes er godt og som passer der og da.

Nå er det på tide å dra frem den store kjelen. Min 5,3 L fra Le Creuset er i overkant stor men det er det nærmeste jeg kommer måleanvisning når det gjelder størrelse på kjelen. Uansett, nå skal du finne frem følgende ingredienser:

 • Smør/margarin
 • Mel
 • Vann
 • Kjøttbuljong
 • 2 bokser grovt hakkede tomater
 • 1 glass tomatpuré
 • Salt/pepper

Lag jevning ved å ta ca. 2 spiseskjeer smør, 1-2 spiseskjeer mel og vann etter behov. Kan du ikke kunsten å lage jevning så er det lov å spørre om hjelp. Evt. ta litt mer vin. Eller bare hoppe i det og prøve. Blir det melboller i stedet for er det bare å begynne på nytt til du får en fin jevning. Svir smøret seg er du på god vei til å lage brun saus. Da bør du også begynne på nytt. Det verste som kan skje? Ingenting bortsett fra litt svinn. Når jevningen er klar og du synes den er passe tjukk/tynn så kan det være greit å røre inn kjøttbuljong. Jeg bruker som regel 1-2 terninger. So far so good!

Gode råvarer er alfa og omega!

Nå er det bare å hive alt oppi kjelen – det du har frest i panna, tomater og tomatpuré. Rør alt sammen og la det småkoke 10 minutter slik at alt blir mykt. For helt til slutt skal du nemlig finne frem stavmikseren slik at du får en grov men jevn konsistens på suppa. Har du ikke stavmikser er det bare å bruke fantasien. Liker du tyggemotstand på suppa lar du være men da anbefaler jeg finhakking av grønnsakene (da bør du vente med vinen).

SERVERINGSTIPS

Hva man ønsker til suppa og oppi suppa er egentlig helt opp til en selv. Alt er i utgangspunktet lov og suppa kan modifiseres, utvikles og tilpasses akkurat slik du vil ha den.

Har du lyst til å gjøre fiskesuppe eller en slags variant av bacalao ut av det hele kan du feks. hive klippfisk oppi! Da anbefales litt større grønnsaksbiter og fiskebuljong samt at det kreves litt forarbeid med tanke på fisken. Vanlig torsk fungerer glimrende hvis du har tidspress. Det trenger ikke være skrei rett fra båtripa for at det skal smake godt. Oppdrettslaks er også godt selv om det er delt meninger hvorvidt denne fisken er sunn eller ikke.

Et alternativ kan være å frese chorizo/bacon/skinke i panna og strø over suppa sammen med fersk, revet parmesan og persille. Brød eller focaccia er som alltid godt til suppe.

Ellers er stekte middagspølser i biter og makaroni en sikker vinner for å få litt mer «tyngde» på måltidet. Da blir du mett og er du virkelig på kokkekjøret så er det selvsagt hjemmelagde pølser vi snakker om. Men det er absolutt ingen skam å bruke ferdige middagspølser! Kjøp gjerne lokalt hvis det finnes hos deg – vi har Brubakken AS i Kragerø og i Tromsø finner du Mydland. I Oslo finner du Strøm-Larsen og på Toten har vi Totenkjøtt.

TIL SLUTT…

…er det bare å servere suppa i egnet utstyr, lene seg tilbake og finne matro. Når det gjelder drikke til suppe så er et kjapt google-søk aldri langt unna. Noen mener vann, noen mener øl, noen mener vin og andre foreslår sherry. Jeg foreslår at du drikker det du liker og har lyst på og det som er mest passende for anledningen.

Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s